Acupunctuur

Acupunctuur

€70

per behandeling
Geschiedenis

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Hijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken). Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

Acupunctuur

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne, westerse manier van acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. “In het oor projecteert de hele mens” was zijn idee. Hij ontdekte in de jaren 50 van de vorige eeuw dat het gehele menselijk lichaam als een omgekeerde foetus kan worden geprojecteerd op de oorschelp.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan, zowel psychische als somatische klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van acute en chronische pijnklachten aan het bewegingsapparaat.